Olika betalningsalternativ som finns

various-payment-optionsFörutom de säkerhetsmässiga aspekterna bör man ta reda på vilka betalningsvillkor som gäller. En del butiker tar enbart emot kortbetalning, medan andra även erbjuder faktura, postförskott eller olika e-plånböcker. Eftersom de flesta endast kan eller vill använda ett eller ett par av dessa betalningsalternativ, är det viktigt att veta om den butik man är intresserad av att handla från erbjuder just de alternativen som passar en själv.

Handlar man mot avbetalning är det viktigt att ha i åtanke att det slutgiltiga priset kan bli mycket högre än varans pris. Det är ofta frestande att ”handla nu, betala om tre månader”, men många tänker inte på att det tillkommer både uppläggningsavgift, aviavgift såväl som ränta. I slutändan kan det skilja hundralappar även om man valt en kort avbetalningsperiod. Om man med all säkerhet vet att man kommer att ha råd att betala en vara nästa månad, blir det sällan dyrt att handla på avbetalning, men i sådana fall finns ofta möjlighet till faktura. Fördelen med faktura blir att man slipper ränta och uppläggningsavgift, men då blir det istället en faktureringsavgift att betala. Faktura är ändå oftast det billigare alternativet, och därför vad man bör välja om man behöver skjuta upp betalningen en enstaka månad.

Postförskott är ett säkert betalningsalternativ eftersom man inte behöver betala förrän man hämtar varan, så risken att bli lurad på sina pengar är liten. Nackdelen är att postförskottsavgiften brukar vara ganska hög, men det skiljer sig mellan företag. Det är ganska vanligt att företag erbjuder postförskott som betalningsalternativ, även om det förekommer något mer sällan jämfört med några år sedan.

Det allt som oftast billigaste betalningsalternativet är kortbetalning, och i princip alla internetbutiker erbjuder kortbetalning som betallösning. De flesta företag tar inte ut någon avgift, utan man betalar helt enkelt vad varan kostar och eventuell frakt. När det gäller e-plånböcker tar en del företag ut en avgift, medan andra inte gör det, så det gäller att läsa betalningsvillkoren innan man godkänner sin beställning. Man bör ha i åtanke att de flesta svenska internetbutiker inte godtar e-plånböcker som betalning, men det är vanligt i utländska butiker, framförallt amerikanska.

Leave a Reply