Shopping nu och förr

Vi tänkte i detta inlägg prata både om traditionell shopping ute i affärer och ställa denna mot internetshopping. För längesedan var de självklart att man gick ner till den lokala skomakaren om man behövde ett par nya skor. Sedan kom de stora kedjorna. Man skulle inte bara köpa skor hos Nike, man skulle också köpa alla kläder. De stora kedjorna har nu utvecklats ännu mer och säljer allt mellan himmel och jord.

När man betalade förr i världen, betalade man alltid kontant. Sedan kom checkhäftet på 70-talet. Man hade ett check häfte och skrev ut checkar som betalning. Detta var ett tidigt stadium av kreditkort. Under 2000-talet kom kreditkorten på allvar till Sverige. Alla skulle handla med sitt kort. De fanns både kreditkort och betalkort som drogs direkt från bankkontot. Runt 2005 började riktigt många människor att handla på kreditkort. Det var inget problem i början. De var få som handlade på kreditkort och de som gjorde detta betalade oftast sin räkning. Räntan var inte heller särskilt hög, effektiv ränta på knappa 10%. Men sedan hände något. Allting skulle handlas på kreditkort. Alla banker börja erbjuda kreditkort och dessutom chock höja räntan till orimliga nivåer. Det var många som fastna i skuldfällan och hos kronofogden. Tillslut efter mycket information började människor att lugna sig.

Nu när man handlar på internet har de precis blivit populärt att betala med hjälp av faktura. Vi är mitt inne i denna hajpen. Folk bryr sig inte om vad saker och ting kostar så länge dem kan ta produkten på faktura. Räntan har precis börjat skena och ligger ofta på över 100%. Om man köper en produkt för 4000 kr kan man alltså efter 1 år ha betalat över 8000 kr. Det är något de stora bankerna tjänar multum på. Om man verkligen behöver de där kläderna för 4000 kr är de bättra att gå till exempelvis låna4000.nu och hitta ett snabblån som inte ruinerar och lurar människor. De finns nogra lån som är helt gratis.

För att sammanfatta det hela. Låt dig inte gå i fällan på kreditalternativ som är populära just nu. Försök spara ihop pengarna eller använd långivare som är testade.

handla på faktura