Tänkvärt när man shoppar kläder

shopping-clothesDet finns mycket att ha i åtanke när man ska köpa kläder från företag och privatpersoner på internet. Speciellt viktigt är det när man handlar kläder som presenter åt andra, för då vill man ju att allt ska vara helt perfekt.

Någonting många glömmer är att allas dataskärmar är olika, och återger färg på olika sätt. Detta gäller speciellt om man har någon mjukvara som ändrar bakgrundsbelysningen installerad, men det finns alltid små skillnader mellan olika skärmar. Därför kan ett klädesplagg man är intresserad av visa sig se lite annorlunda ut när det blivit hemlevererat. Ett enkelt sätt för att undvika obekväma överraskningar vad gäller klädesplaggets färg, är att kalibrera dataskärmen, och det görs enkelt i exempelvis Windows 7 genom att man skriver in ”kalibrera bildskärmsfärg” i startmenyn och följer instruktionerna.

En annan viktig sak är klädstorlekar. De skiljer sig ofta mellan olika internetbutiker, och ännu mer mellan olika märken. Ett par byxor som säljs som storlek medium i en butik, kanske egentligen motsvarar vad man annars skulle beteckna som small. Det är alltså viktigt att ta reda på centimetermåtten för olika klädstorlekar, snarare än att förlita sig på vad storleken kallas. Detta gäller framförallt kläder från franska och italienska märken, eftersom de i genomsnitt är en halv till två storlekar mindre än den svenska motsvarigheten. Köper man en fransk storlek 36, till exempel, är den inte större än en storlek 34. När storleken benämns som en EU-storlek är det dock samma storleksmått som används i Sverige, så då bör man kunna lita på storlekarna.

Skor är också någonting som ofta visar sig vara för små eller för stora, speciellt eftersom det inte går att prova dem innan man lägger sin beställning. Eftersom varje skostorlek motsvaras av ett intervall på ungefär en halv centimeter, kan det innebära att en person behöver exempelvis en storlek 38 vid köp av vissa märken, medan det andra gånger räcker med en storlek 37. Ett tips är att vara uppmärksam på om skon beskrivs som stor eller liten i storleken.

Leave a Reply