Viktigt att tänka på vid internetshopping

shopping-on-internetDet finns många som vill luras, så enkelt är det. Det är enklare och anonymare att lura människor över internet, och därför är det viktigt att vara nog med säkerheten när man shoppar på nätet.

Någonting som är viktigt att tänka på, är att endast handla från internetbutiker som har bra betyg på till exempel Pricerunner. Man bör gärna använda en sökmotor som Google för att ta reda på om butiken verkar seriös, och om det är många som har klagomål eller uppger att de blivit lurade på sina pengar. De allra största internetbutikerna har förstås redan byggt upp ett rykte som pålitliga, så om man ska handla av någon av dem är det bara att köra på. Det är mindre butiker som man kanske inte ens hört talas om tidigare som man bör kolla upp noggrant.

Om man köper sina varor av privatpersoner på till exempel Blocket och Tradera, kan man kolla upp vilket betyg säljaren har fått av tidigare kunder. Om betyget är dåligt bör just den säljaren undvikas – kanske finns den eftersökta varan till salu hos någon annan? Om säljaren är helt ny och saknar betyg, behöver det inte nödvändigtvis innebära att personen vill luras. I sådana fall kan man kanske be om att en vara skickas mot postförskott snarare än direktbetalning.

Man ska aldrig någonsin lämna ut sina kortuppgifter till individer på internet, för då finns risk att bankkontot kapas och töms. Använder man kortbetalning när man beställer av företag, ska man se till att de har SSL- eller TLS-krypterade överföringar så att ingen kan få tag i kontouppgifterna. Förutom kort- och kontouppgifter ska man aldrig lämna ifrån sig mer personlig information än vad som faktiskt är nödvändigt. Skulle en privatperson på Blocket påstå att han eller hon behöver någons personnummer för att kunna skicka en vara, är det definitivt en bedragare i farten.

Leave a Reply