Viktigt med ansvarsfullt shoppande

important-to-responsibly-shopingDet är lätt att få tag i många billiga fynd på internet, men man bör vara uppmärksam på om man handlar för mycket. Man tänker ofta att någon hundralapp här och där inte blir mycket i slutändan, men då riskerar man att stå utan pengar till viktiga räkningar månaden därefter. Förutom själva köpesumman kan såväl ränta som olika avgifter tillkomma beroende på vilket betalningssätt man valt. Därför är det vanligt att underskatta hur mycket man egentligen handlat för, speciellt om man shoppar väldigt ofta.

En strategi som i princip alla internetbutiker använder sig av, är att då och då ge ut rabattkoder som endast gäller om man shoppar inom någon månad. Det är också vanligt att man blir belönad med en viss procentsats i rabatt på nästa köp hos dem. Det gör företagen för att man snabbt ska handla mer av dem, så att de tjänar pengar. För varje slant företaget tjänar som resultat av ens shoppande, bör man ha i åtanke att man förlorar lika mycket. Det är självklart bara bra att utnyttja koder om de används vid ett köp man ändå tänkt genomföra, men de ska aldrig användas som ursäkt för att köpa någonting man egentligen inte behöver eller haft tanke på att köpa.

En annan fälla är olika medlemsnivåer, där man till exempel går från brons till silver och slutligen guld. För varje nivå får man billigare frakt eller rabatt på allt man köper. Företagen vill få det att framstå som att medlemsnivåerna är till för kundens skull, som belöning, men sanningen är förstås att de vill behålla de kunder man redan har och också skaffa sig nya. Det görs genom smart marknadsföring där kunderna uppmuntras att handla mer för att öka sin medlemsnivå, eftersom det ofta känns som att man tjänar på det. Precis som med rabattkoderna gäller dock att man ska vara aktsam på att inte shoppa någonting bara för att man kan få medlemspoäng, utan endast shoppa när man faktiskt har behov av det.

Leave a Reply